Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «همشهری آنلاین»
2024-05-08@00:56:32 GMT

اهداکنندگانی که پس از مرگ زنده می‌مانند

تاریخ انتشار: ۳۰ اردیبهشت ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۳۳۶۲۸۰۰

اهداکنندگانی که پس از مرگ زنده می‌مانند

زندگی>سلامت - معصومه حیدری پارسا:
۳۱اردیبهشت روز ملی اهدای عضو تلاشی است برای ترویج فرهنگ اهدای عضو در جامعه.

سالانه حدود 6تا 8هزار مورد مرگ مغزي در كشور ما رخ مي‌دهد كه 50درصد از اين افراد قابليت اهداي عضو دارند؛ يعني 3تا 4هزار مرگ مغزي در كشور ما سالانه مي‌تواند اهدا‌كننده عضو باشد اما هم‌اكنون تنها يك‌چهارم اين موارد به اهداي عضو مي‌رسد كه علت آن نيز متفاوت بوده و ازجمله به دلايل فرهنگي و عدم‌باور خانواده‌ها به موضوع مرگ مغزي است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به گزارش همشهري، مرگ مغزي حالتي است كه كاملا با كماي عميق فرق دارد. در حالت مرگ مغزي فرد متأسفانه فوت شده است، ولي قلب او با استفاده از تزريق داروهاي محرك قلب و عروق و دستگاه تنفس مصنوعي مدت كوتاهي به ضربان ادامه مي‌دهد. فرد مرگ مغزي شده به‌هيچ‌وجه تنفس ندارد و به محض جدا كردن دستگاه تنفس مصنوعي يا داروهاي فوق، قلب نيز از حركت باز‌مي‌ايستد. ظاهر فردي كه دچار مرگ مغزي شده با فردي كه دچار كماي عميق است، يكسان است و فقط با معاينات بسيار تخصصي مغز و دستگاه‌هاي مخصوص مرگ مغز تشخيص داده مي‌شود؛ درحالي‌كه بيماري كه دچار كماي عميق شده هنوز شانسي براي زنده ماندن و مرخص شدن از بيمارستان دارد. متأسفانه وقتي به خانواده‌هاي فرد مرگ مغزي‌شده اعلام مي‌شود كه فرد مرگ مغزي شده باور نمي‌كنند و شانس زندگي را از ساير افراد نيازمند مي‌گيرند. اين در حالي است كه اهداي عضو اقدامي است كه يك فرد براي نجات فرد ديگر كه مبتلا به بيماري‌هاي غيرقابل درمان اعضاي بدن مثل ريه، قلب، كليه، كبد، لوزالمعده و روده شده است، آن عضو مورد نياز را اهدا مي‌كند تا فرد بيمار از مرگ نجات يابد.

فرحناز صادق‌بيگي، رئيس واحد فراهم‌آوري اعضا و نسوج پيوندي دانشگاه علوم‌پزشكي شهيد بهشتي در اين‌باره گفت: هم‌اكنون 27هزار نفر در فهرست انتظار پيوند قرار دارند كه روزانه 10تا 12نفر از اين افراد به‌دليل نرسيدن عضو پيوندي فوت مي‌كنند. البته هر سال با توجه به فرهنگسازي‌‌هاي انجام شده شاهد افزايش اهداي عضو هستيم اما هنوز نياز به كمك بيشتر داريم و همين افزايش چنددرصدي هم براي رسيدن به سلامت افراد جامعه رضايت‌بخش است و اميدواري ما را براي آينده بيشتر مي‌كند.

صادق‌بيگي افزود: تا 15سال پيش به ازاي هر يك‌ميليون نفر جمعيت سه‌دهم اهداي عضو داشتيم اما اين رقم الان به 10رسيده است؛ يعني به ازاي هر يك ميليون جمعيت در سال 10مورد اهداي عضو صورت مي‌گيرد و رتبه ايران در جهان هم 33 است.

سيد محمد كاظميني، رئيس مركز مديريت پيوند اعضاي وزارت بهداشت هم درباره وضعيت پيوند عضو در ايران افزود: وضعيت پيوند عضو و ميزان رشد آن در ايران طي سه‌دهه گذشته بسيار مطلوب بوده است؛ به‌طوري كه در بسياري از موارد كشورمان در منطقه و آسيا رتبه ممتاز را به‌خود اختصاص داده است.

بر اين اساس انواع پيوند اعضا شامل كليه، كبد، قلب، پانكراس، ريه و روده در كشور انجام مي‌شود. به‌طور مثال در هفته اول سال بيشترين پيوند اعضا نسبت به‌مدت مشابه طي سال‌هاي گذشته انجام شد كه با توجه به پيچيدگي عمل پيوند، نشانه آمادگي بالاي كادر پزشكي در اين ايام بوده است. در هفته اول فروردين‌ماه ۳۸ عضو به بيماران نيازمند پيوند شده است كه ۱۷‌مورد از اهداكنندگان مرگ مغزي بوده است. همچنين ۲۶ مورد پيوند كليه و ۱۱ مورد پيوند كبد و ۱‌مورد پيوند قلب طي يك هفته اول امسال انجام شده است كه همه اين موارد از افراد مرگ مغزي بودند كه ۸۰ درصد آنها به‌علت تصادف دچار مرگ مغزي شده بودند.
وي ادامه داد: طبق معمول و روند سال‌هاي گذشته پيوند اعضا به‌خوبي در حال توسعه است.در اواخر سال گذشته تعداد پيوند عضو در كشور از مرز ۵۰ هزار نفر گذشت؛ يعني حدود ۵۰ هزار و ۵۹۷ نفر در سال گذشته پيوند عضو شدند.

به‌طور مثال در رابطه با پيوند كليه ۵۷ درصد از موارد از اهداكنندگان مرگ مغزي انجام شد؛ يعني بيش از نيمي از اين بيماران از اين اهداكنندگان كليه دريافت كردند كه اين بسيار جالب است و در منطقه اين رشد استفاده از مرگ مغزي بي‌نظير است چون ما قبلا از اهداكنندگان زنده كليه مي‌گرفتيم. رئيس مركز مديريت پيوند وزارت بهداشت اما دغدغه‌اي داشت و با اشاره به مصوبه سال گذشته هيأت دولت مبني بر اينكه بيمه‌ها بايد در زمينه پيوند همراهي مي‌كردند ولي متأسفانه نكردند، گفت: وزارت بهداشت با منابعي كه در‌اختيار داشت پيوند را براي اين بيماران رايگان انجام داد.

فرايند ثبت‌نام براي اهداي عضو

براي ثبت نام در سايت اهدا، با مراجعه به سايت اهدا (ehda.ir) در قسمت ثبت‌نام پس از تكميل فرم، كارت موقت براي شما صادر مي‌شود. صدور اين كارت به منزله قطعي شدن ثبت نام شماست، درصورت تمايل براي دريافت پيوند كارت، با در دست داشتن پرينت و يا تصويري از كارت موقت و كارت ملي و شناسنامه به شعب منتخب بانك ملي كه در سايت اهدا ذكر شده مراجعه كرده و پيوند كارت بانك ملي را دريافت كنيد. كارت‌هاي جديد در قالب عابر بانك ملي با عنوان پيوند كارت از شعب منتخب بانك ملي موجود در سايت اهدا (ehda.ir) صادر مي‌شود. دريافت كارت هيچ‌گونه هزينه‌اي ندارد. تنها كساني كه تمايل به دريافت پيوند كارت بانك ملي دارند، (مانند ديگر كارت‌هاي بانكي) جهت صدور كارت هزينه مصوبي راپرداخت مي‌كنند.

منبع: همشهری آنلاین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.hamshahrionline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «همشهری آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۳۳۶۲۸۰۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

دستیابی محققان به یک هدف درمانی جدید برای کنترل آسیب‌های مغزی

محققان با بررسی خصوصیات یک پروتئین خاص موجود در خون به یک هدف درمانی جدید برای کنترل آسیب‌های ناشی از ضربات مغزی از طریق مسدود کردن این پروتئین دست یافتند.

به گزارش ایرنا از تارنمای «مدیکال اکسپرس»، برای بسیاری از بیماران که هر ساله از جراحت مغزی تروماتیک (ضربه‌ای) جان به در می‌برند، نتایج درمانی تفاوت زیادی با هم دارند. این جراحت‌ها نه تنها می‌تواند منجر به از دست دادن هماهنگی، افسردگی، تحریک‌پذیری (impulsivity) و دشواری در تمرکز شود بلکه همچنین ریسک بروز زوال عقل در آینده را نیز افزایش می‌دهد.

فقدان درمان‌های مناسب برای چنین مشکلات گسترده‌ای موجب شد که یک تیم از دانشمندان در «موسسه گلادستون» در آمریکا ضمن تحقیقاتی کشف کنند که جراحت‌های ضربه‌ای مغز چگونه در سطح مولکولی موجب تخریب عصبی (neurodegeneration)‌ می‌شوند. آنها همچنین این مساله را بررسی کردند که برای جلوگیری از آسیب‌های بلندمدت چگونه باید آن فرایند را هدف قرار داد.

دکتر «جائه کیو ریو» از مدیران برنامه علمی در آزمایشگاه دکتر «کاترینا عکاس‌اوغلو» در موسسه گلادستون در این زمینه گفت: ما بر آن شدیم که به این سوال بنیادین بپردازیم که در مغز پس از ضربه دقیقا چه اتفاقی روی‌ می‌دهد که موجب فرایند آسیب و تخریب نورون‌ها میشود.

بسیاری از جراحت‌های ناشی از ضربه مغزی بر اثر سقوط، تصادف رانندگی یا حملات خشونت‌آمیز روی می‌دهد اما بسیاری از آنها نیز در جریان سوانح ورزشی یا عملیات نظامی مانند انفجارها روی می‌دهد. در هر مورد، نیروی خارجی به اندازه کافی قدرت دارد که موجب تکان خوردن مغز در داخل جمجمه می شود و در نتیجه مانع بین مغز و خون شکسته شده و خون وارد می شود.

ریو گفت: ما می‌دانستیم که یک پروتئین خاص خون به نام «فیبرین» پس از جراحت ضربه مغزی در داخل مغز وجود دارد اما تاکنون نمی‌دانستیم که این پروتئین در آسیب مغزی پس از ضربه نقش سببی (causative ) دارد.

در بیماری‌هایی مانند آلزایمر و «ام اس» نشت غیرطبیعی خون در داخل مانع خون-مغز موجب می شود که فیبرین وارد بخش های مسئول عملکردهای شناختی و حرکتی در مغز شود که این منجر به زوال و تخریب عصبی میشود. اما در این مورد، خود جراحت ضربه مغزی موجب نشت خون به درون مغز می شود.

این مطالعه جدید برای اولین بار نشان داد که فیبرین موجب می شود سلول های ایمنی خوب به سلول های بد تبدیل شوند و این مساله موجب التهابات خطرناک و آزاد شدن مواد سمی کشنده عصب‌ها (نورون ها) می شود.

تیم تحقیقاتی گلادستون از فناوری تصویربرداری پیشرفته برای مطالعه مغز موش ها و همچنین مغز افراد دچار شده به آسیب‌های ضربه مغزی استفاده کرد. در هر دو مورد موش و انسان، فیبرین به همراه سلول های ایمنی فعال شده حضور داشت.

به گفته ریو، در این تحقیق مشخص شد که فیبرین این سلول های ایمنی را فعال می کند. ما درک کردیم که اگر بتوانیم فیبرین را مسدود کنیم، می‌توانیم از ایجاد این تاثیرات سمی جلوگیری کنیم، اما این کار باید به شکلی دقیق انجام شود. این محققان از ابزارهای ژنتیکی با یک جهش خاص در فیبرین استفاده کردند که می تواند مانع از فعال سازی سلول های ایمنی توسط فیبرین شود بدون اینکه بر توانایی مفید این پروتئین برای لخته کردن خون تاثیر بگذارد.

«لنارت موکی» مدیر موسسه بیماری‌های عصبی گلادستون در این خصوص توضیح داد: این مطالعه یک راهبرد بالقوه جدید برای از بین بردن تاثیرات مخرب آسیب‌های مغزی را شناسایی کرده است.

وی افزود: آسیب‌های مغزی می توانند تاثیرات بزرگی بر توانایی‌های شناختی و سلامتی عاطفی و مهارت‌های حرکتی افراد بگذارند. بررسی این مساله این سوال را ایجاد می کند که آیا مسدود کردن تاثیرات بیماری‌زای فیبرین می‌تواند نتیجه جراحی مغز را بهبود بخشد و ناتوانی و معلولیت افراد را پس از ضربات مغزی کاهش دهد.

کانال عصر ایران در تلگرام

دیگر خبرها

  • ۲۴ درصد مرگ‌ومیرهای ناشی از سکته‌های مغزی، مربوط به آلودگی هوا است
  • جوان مرگ مغزی بجنوردی جان چهار بیمار را نجات داد
  • تبادل مرگ و زندگی در جریان اهدای عضو
  • دستیابی محققان به یک هدف درمانی جدید برای کنترل آسیب‌های مغزی
  • خونریزی مغزی رنه آدلاید پس از برخورد توپ به سرش در لیگ بلژیک!
  • بیمار مرگ مغزی به ۴ نفر زندگی دوباره بخشید
  • اهدای عضو بیمار مرگ مغزی در شهرکرد
  • انجام موفق ۲ عمل اهدای عضو در مشهد به ۵ نفر زندگی دوباره بخشید
  • ۲ عمل اهدای عضو در مشهد نجات بخش جان پنج بیمار شد
  • نجات جان ۵ بیمار با اهدای عضو جوان بجنوردی